Werving & Selectie: "Wanneer het tijd is voor verandering..."

We zitten inmiddels alweer ruim een maand in het nieuwe jaar. Tijd om een eerste balans op te maken van onze goede voornemens die we gemaakt hebben voor 2018. Eigenlijk weten we wel dat het maken van goede voornemens zelden leidt tot permanente verandering. Hoe zit het met jouw voornemens? Ben je voortvarend aan de slag gegaan of zijn jouw goede voornemens langzaam naar de achtergrond verplaatst en ben je vervallen in je oude patronen?

Herken je dit patroon en zou je dit willen doorbreken? Mijn gedachte om dit te voorkomen, is door te werken aan een overkoepelende thema’s in plaats van losse voornemens. Een thema dat je zou kunnen kiezen is bijvoorbeeld je carrière!

Motivatie

Om ervoor te zorgen dat je om de juiste redenen van baan wisselt is het cruciaal om je motivatie onder de loep te nemen. Er zijn verschillende oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Denk aan:

  • Je hebt het gevoel geen gebruik meer te kunnen maken van je talenten;
  • Je voelt je verveeld, niet betrokken noch uitgedaagd;
  • Je mist waardering en je kansen om door te groeien zijn beperkt;
  • Je presteert onder hoge druk en mist daarbij het eindstation;
  • Je kunt je niet (meer) identificeren met de visie van de organisatie;
  • Je hebt een verstoorde werk – privé balans.

Indien meerdere van bovengenoemde factoren voor jou van toepassing zijn en je voelt geen ruimte voor verandering is dit een goed vertrekpunt om een nieuwe stap te overwegen. Dit betreft tevens de start van een proces die voor veel kandidaten als lastig wordt ervaren. We weten tot slot vaak goed te onderbouwen wat we niet meer willen maar wat willen we dan wel? En dan met name hoe vertaal ik dit concreet naar de praktijk?


Nieuwe start

Doorgaans is de maandag de dag wanneer het meeste verkeer te zien is op vacaturesites. Een dag waarop professionals zich graag weer even onder de aandacht brengen voor mogelijk interessante posities of een duidelijk zichtbare stroom van nieuwe sollicitanten. Gedurende mijn gesprekken met kandidaten hoor ik vaak dat zij toe zijn aan een nieuwe stap met een veel voorkomende motivatie dat zij al lang werkzaam zijn voor eenzelfde organisatie. Onder het mom ‘het wordt weleens tijd voor een nieuwe omgeving’, betreden zij de markt. Op zich logisch. Maar hoe weloverwogen zijn dergelijke motivaties?

Zoals S. Covey in De zeven eigenschappen van effectief leiderschap benoemt: Als je kunt benoemen welke behoeften jouw ideale werkomgeving symboliseert, heb je iets in handen waarmee je weloverwogen aan de slag kunt.

Denk aan vragen zoals: Waar wil ik naar toe? Hoe ziet dat eruit? Met wie werk ik? Of werk ik alleen? Wat is mijn doelgroep? Wat moet ik hiervoor kunnen? Welke unieke eigenschappen komen er goed van pas? Welke kwaliteiten zet ik in?

Kortom, concretiseer een ideale situatie en leg dit plaatje naast je huidige werk. Het zal je vertellen wat je mist in je huidige rol. Zijn dit onderwerpen waar je zelf invloed op uit kunt oefenen, ga ermee aan de slag! Indien dit niet aan de orde is treed je hoe dan ook weloverwogen die arbeidsmarkt in. Succes!

Wil jij ook aan de slag met jouw carrière? Ik help je graag verder in de voorbereidingen dan wel de daadwerkelijke stap.

Claudia Blom Business Manager Research & Selection
+31 (0)6 4022 3760